måndag 28 januari 2013

Ytterligare en tjuvtitt inför LB #4

Coloured Balls - Ball Power LP (Sing Sing Records)
Mytomspunnen LP som jag nu får ynnesten att ta del av för första gången via Sing Sing Records mycket välgjorda återpress. Coloured Balls härstammade från Australien och 1973 släpptes deras debut-LP, vilken numera räknas som en prepunk-klassiker. Jag anser den iofs inte vara prepunk över huvud taget men mer om det senare. Enkelt beskrivet låter bandet som en blandning av Slade och Pink Fairies hårdaste ögonblick. Inte alls oävet, det finns ett gäng riktig bra låtar på plattan och gruppens frontfigur Lobby Loyde var en grym sångare och fruktad gitarrist. Bland favoriterna märks inledande "Flash" som är uppe och nosar vid Slades finaste stunder, avslutande "That's What Mamma Said" med dess nådlösa riff och återkommande theremin samt bandets "hit", nästan plågsamt intensiva "Human Being" där Loyde verkligen visar att han hade röstresurser utöver det vanliga. Stundtals är dock plattan på tok för seg och bluesdoftande för min smak, det måste rocka och rulla helt enkelt, blir mest irriterad av långa jam.
Nu till min kritik angående plattans status som pre eller protopunk. Ska vi ge oss på en definition av hur prepunkband ska låta kräver jag sådana som ville bryta ned det tidiga 70-talets konventioner och regler kring vad rock'n'roll innebar. Genuina weirdos och outsiders som Electric Eels, Debris och Simply Saucer, band som existerade vid sidan av sin samtid och spelade rå rock'n'roll på ett sätt ingen tidigare nuddat vid. Coloured Balls var på intet sätt banbrytande utan snarare ganska typiska för sin tid. De lirade hård bluesrock som var jäkligt tuff och "punkig" men de spelade samtidigt efter reglerna. Ska dock poängteras att detta är min personliga åsikt, vad som egentligen är pre eller protopunk är en högst subjektiv tolkning som rymmer allt ifrån Sweet till NEU! och Albert Ayler.
Åter till plattan, även om jag något besviken på den som helhet är det fortfarande en rock'n'roll-rökare av rang. Coloured Balls beredde med sin uppkäftiga attityd och sitt aggressiva sound väg för The Saints, Radio Birdman och resten av de punkhjältarna från down under. En gärning så god som någon och nu har Sing Sing gett omvärlden möjlighet att komma över plattan för en högst beskedlig summa.
MG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar